Het vuur van de Vrijheid

Een heel nieuw element in de Tour de Waal. Op vijf steenfabrieksterreinen worden vuurplaatsen ingericht. Op deze plaatsen komen Vrijheidsvuren die worden aangestoken met de Vrijheidsvlam uit Wageningen. Deze vlam wordt vroeg in de ochtend door de burgemeester van Neerijnen, Harry de Vries, met schoolkinderen opgehaald. De Vrijheidsvlam wordt vervolgens vanaf Wageningen in een estafette over de dijken gedragen door lopers en fietsers.

Veldovens

Op de vijf terreinen (Heesselt, Hellouw, Gameren, Bato’s Erf en Tiel) worden in de aanloop naar 5 mei 2017 onder leiding van vijf kunstenaars ook veldovens gemaakt en aangestoken. Het publiek kan op 5 mei zelf een kijkje nemen bij de ovens. Op de terreinen zijn nog veel meer andere activiteiten, zoals theater, muziek, poëzie e.d. Ook worden hier de Waalbroodjes uitgestrooid vanuit het vliegtuig en  de wel-kommetjes gebakken.

veldoven Gameren
De eerste schetsen van kunstenaar Johan Sietzema voor de grote veldoven bij steenfabriek Gameren.

Wel-kommetjes

Wel-kommetjes maken om de mensen welkom te heten die door oorlog gedwongen werden hun heil te zoeken in onze regio. Met dat idee zullen op basisscholen workshops worden gegeven aan kinderen uit de groepen 7 en 8. De gastles gaat in op de betekenis en symboliek van (gast)vrijheid en de verbeelding daarvan in keramiek. De kinderen krijgen rivierklei aangereikt waarmee ze een kommetje kunnen maken, het zogenaamde ‘wel-kommetje’. In een korte nabespreking wordt bekeken hoe verschillend de werkstukken zijn en worden de leerlingen uitgenodigd voor deelname aan de Tour de Waal. De werkstukken worden meegenomen en op 5 mei gebakken in de veldovens aan de Waal.

Teams

Enkele kunstenaars die de veldovens gaan bemannen zijn al bekend. Joyce Bloem, Ad Arma, Simone ten Bosch, Johan Sietzema en Marjo Wiltingh. Alle ovens zullen een andere uitstraling krijgen, de grootste veldovens gaan in Heesselt en Gameren verrijzen.

Klei

De klei die nodig is voor zowel de veldovens als voor de wel-kommetjes wordt beschikbaar gesteld door Wienerberger. Wienerberger is een internationale leverancier van bouwmaterialen en eigenaar van de steenfabrieken in Haaften en Zennewijnen. Het Nederlandse hoofdkwartier is gevestigd in Zaltbommel.

Een veldoven (ook wel veldbrandoven) is een zeer eenvoudige manier om stenen te bakken. In Europa waren deze ovens vanaf de middeleeuwen tot in de 20e eeuw in gebruik. De veldbrandoven moest elke keer weer worden opgebouwd (vandaar dat men ook sprak over een periodieke oven). Het is een arbeidsintensief proces, pas na enkele dagen is de oven op de juiste temperatuur. Het zal zeker fascinerend zijn om dit van dichtbij mee te maken!


Max Thuijs zal deel uitmaken van het team van Joyce Bloem in Heesselt.

Veldoven schets
Schets van een veldoven.