Beeldbepalende bomen

In de geschiedenis van de mensheid is de boom altijd een belangrijk symbool geweest. In oude culturen werden bepaalde bomen gezien als heilig en bewoond door bovennatuurlijke wezens. Met een boom kan je ook een bepaalde herinnering levend houden, kijk maar naar de diverse ‘Wilhelminabomen’ en ‘Amaliabomen’ die er geplant zijn. Op 5 mei worden zoveel mogelijk kenmerkende bomen uit de regio betrokken bij de Tour de Waal. Een paar krenten uit de pap:

Vertelbomen
Bomen zijn bij uitstek een plaats om naar een mooi verhaal te luisteren. In elke route van de Tour de Waal vind je wel zo’n oude kenmerkende boom, waar een ‘boomverteller’ onder zit.

Veteranen-monument Waardenburg
Vorig jaar op 5 mei werden in de uiterwaarden voor Kasteel Waardenburg vier Zwarte populieren geplaatst door voorzitter Ton Jansen en dhr. Jo van Zante uit Vuren. Bij de bomen werd een zwerfkei geplaatst als monument voor de veteranen uit verschillende oorlogen. Lees het nieuwsbericht.

_MG_6156

De boom op de Bol van Varik
Tijdens de ‘heropening’ van de Bol op 4 mei zal Stichting BOL een eerste lint met warme liefdesvolle boodschappen in de boom hangen. Een dag later zal dat voorbeeld door anderen worden gevolgd en wordt de oude boom helemaal versierd met vredeswensen.

De Wilhelminaboom van Herwijnen
Deze boom staat in de ‘scherpe hoek’ die de dijk maakt bij Herwijnen. Op deze plaats vertrok vroeger het veerbootje naar Zuilichem. Onder deze boom zal op 5 mei ook een dramatisch verhaal worden verteld. Welk verhaal? dan moet je zelf maar even komen luisteren!

Eik van TuilDe Eik van Tuil
De Eik van Tuil is er nog niet, maar komt er vanaf 5 mei. Ieder jaar wil stichting Bol op 5 mei een boom van betekenis opdragen aan een gebeurtenis uit het verleden die ons eraan herinnert hoe belangrijk onze vrijheid is. Voor iedereen. Dit jaar is Tuil aan de beurt. Op 5 mei 2016 om 15:00 uur wordt in Tuil een boom geplant ter herinnering aan twee meisjes die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog: Jantje Adriana de Jong en Reiertje van Bommel. Deze twee meisjes kwamen op 6 februari 1945 om bij een explosie van een geheim munitiedepot in het midden van het dorp, waarbij ook drie Duitse militairen de dood vonden. De boom met herdenkingssteen komt hoogstwaarschijnlijk te staan op het pleintje bij de oude school van Tuil (zie foto). Hij wordt opgedragen aan alle onschuldige kinderen die tijdens de oorlog geleden hebben onder het geweld.

De Braaij-al
De grens van Vuren en Herwijnen heeft de Braadaal, in de volksmond Braaij-al. Hier kwamen vroeger de nieuwgekozen burgemeesters van Herwijnen traditiegetrouw de dorpsgrenzen binnen en werden ze feestelijk onthaald. Nu is de boom een rust en vertelplek in de ‘waterlinie-route’, net voor de overtocht naar Brakel.

Braadaal, Vuren-Herwijnen