Thulicumroute: Zaltbommel-Gameren-Hellouw-Haaften-Tuil-Waardenburg-Neerijnen

Afstand: 24 km.
Opstapplaatsen: Muziektent Haaften, Chapeau (BSO) Tuil, Stroomhuis Neerijnen, Markt Zaltbommel, Steenfabriek Gameren, Kasteelruine Zuilichem, De Bol Hellouw.
Op deze plekken is de puzzelroute gratis af te halen op 5 mei.


Waalzicht HellouwHellouw
In Hellouw wordt het groot feest. Alle activiteiten inclusief een hapje en drankje en de barbecue vinden plaats in en rond de tent aan de waal tegenover de oude Hervormde kerk aan de dijk.

De veerpont vaart van Hellouw naar Zuilichem vice­ versa vanaf 12.30 uur tot 17.00 uur.
(kinderen tot en met 12 jaar gratis / 13 jaar en ouder € 1,00.)
Vooraf kunnen de kinderen de fietsen versieren op 4 mei vanaf 13.00 uur bij het Dorpshuis “De Biskamp”.

Het programma van 5 mei in Hellouw:
12.30 uur Presentatie wielerploegen.
12.45 uur Verhalen door kinderen van de basisschool de kievitsheuvel.
13.00 uur Muziek door dj Nico Overheul en Nick van der Meijden.
14.30 uur Optreden door de mondharmonica vereniging de N.E.P.
16.00 uur Muziek verzorgd door Nico en Nick.
Tevens zijn er oude foto’s te bezichtigen, (zoals op bijgaande foto van De Bol in vroeger tijden).

Haaften
In Haaften festiviteiten rond de oude muziektent voor Café Hart van Haaften. Om 14:00 uur komen de dichters van de PoëzietourDeWaal hun gedichten voordragen. Ook bij de molen de Blauwe Reiger is iets te beleven.

Yuna en Lynn, de meisjes die vertellen over Reiertje van Bommel en Jantje Adriana de Jong.

Yuna en Lynn, de meisjes die vertellen over Reiertje van Bommel en Jantje Adriana de Jong.

Tuil
Kinderdagverblijf Chapeau is de opstapplaats voor de Tour de Waal voor kinderen en senioren in Tuil. In Tuil begint de dag al om 10:00 uur als een herdenkingsboom wordt geplant ter nagedachtenis aan twee meisjes die net voor het eind van de oorlog zijn omgekomen bij een explosie. Deze nieuwe boom van betekenis, een eik, die in de Germaanse cultuur verwijst naar Vrede en rechtschapenheid, komt van de boomkwekerij van Staatsbosbeheer. De boom wordt geplant door wethouder Jaap Andriesse, samen met een peuter van Chapeau en André de Waal van de Vicarie Tuil. Hij komt te staan op het pleintje van de oude school, Haarstraat 1. Deze boom wordt opgedragen aan Jantje Adriana de Jong en Reiertje van Bommel. Beide meisjes zijn vlak voor de bevrijding omgekomen bij een ontploffing van een geheim munitiedepot van de Duitsers in een washok in Tuil. Jantje en Reiertje waren vanuit Opijnen geëvacueerd naar Tuil.

Markt Zaltbommel
Om 16.30 uur zal het Coloured City Koor onder leiding van dirigent Johnny Rahaket optreden op de Markt in Zaltbommel. Ze zingen o.a. het Vredeslied van Mile Lukic (in Zaltbommel bekend als leraar van de Main Music School). Mile is zelf van de partij als zanger en gitarist.
Op de Markt is ook de finale van de poëzietour o.l.v. Thom Ummels. Dichters dragen op het podium hun mooiste gedichten voor.
Meer bijzonderheden volgen.

Steenfabriek Gameren
Net als vorig jaar is het oude steenfabriek terrein locatie op 5 mei. ’t Oude Mestershuis zorgt voor de catering. Meer bijzonderheden volgen ook hier.

Kasteel Waardenburg
Bij het kasteel wordt een verhaal verteld over Catharina van Gelre, de kasteelvrouwe die haar mannetje stond in de 80-jarige oorlog.

Museum De Oersprong, Waardenburg
Het museum is ’s middags geopend en er zijn 5 kinderen aanwezig die je van alles kunnen vertellen over wat er in het museum zo bijzonder is. Deelnemers aan de puzzelroute krijgen er een vraag voorgeschoteld. De nieuwe expositie in het museum heet “Geheimenissen der Aarde en geslepen schoonheid” en dat voorspelt natuurlijk veel moois!

stroomhuisStroomhuis Neerijnen
Het Stroomhuis Neerijnen staat heel Bevrijdingsdag bol van de activiteiten. Je kunt hier al vanaf 10:00 uur tot 17:00 uur terecht. Op een vrijheidsmuur kunnen 100 deelnemers hun vrijheidswens, -droom of hartenkreet op wolken schrijven. Er is een optreden van winnaars van de Talentenjacht. Er worden gedichten voorgedragen van de poëziewedstrijd ‘Van Oever tot Oever’ en om 16:00 uur door de dichters van de PoëzieTourDeWaal. In de expositieruimte is werk te zien dat kinderen hebben gemaakt tijdens de workshops van WaardArtLente en tevens rivierschilderijen.

Pontjes
Om het rondje compleet te maken wordt er een EXTRA veerdienst ingezet tussen Hellouw en Nieuwaal. Een unieke kans voor mensen op beide oevers om elkaar te ontmoeten. De Bommelervaart van Party-Cruises zal varen van 12:30 tot 17:00 uur (onder voorbehoud). Meer bijzonderheden volgen nog. Tussen Brakel en Vuren vaart de reguliere dienst van Riveer.

Contactpersonen:
Joyce Bloem (algehele coördinatie), Piet van Wesemael (coördinatie zuidkant Waal), Saskia Weddepohl (organisatie), Hanneke Rombouts (organisatie Haaften, kinderen coachen, bomen aankleden), Erik Geursen, Mieke Aalderink (vertelcoaches), Inge van Wijgerden (workshops), Rein en Ingrid Eggink (Haaften en vele zaken meer), Dicky de Bijl (ondersteuning gemeente Neerijnen), Ditty van Horssen (organisatie Haaften) en Jan van den Berg (fiets routeplanner).