Route 4: Zaltbommel-Waardenburg-Neerijnen-Opijnen-Heesselt-Rossum-Hurwenen

Afstand: 22 km.
Opstapplaatsen: Markt Zaltbommel, Stroomhuis Neerijnen, Feestweide Opijnen, River Lounge Heesselt, Gouden Molen/In Petto Rossum.
Op deze plekken is de puzzelroute gratis af te halen op 5 mei.


Markt Zaltbommel
Om 16.30 uur zal het Coloured City Koor onder leiding van dirigent Johnny Rahaket optreden op de Markt in Zaltbommel. Ze zingen o.a. het Vredeslied van Mile Lukic (in Zaltbommel bekend als leraar van de Main Music School). Mile is zelf van de partij als zanger en gitarist.
Op de Markt is ook de finale van de poëzietour o.l.v. Thom Ummels. Dichters dragen op het podium hun mooiste gedichten voor.
Ceremoniemeester is Erik Geursen.

Kasteel Waardenburg
Bij het kasteel wordt een verhaal verteld over Catharina van Gelre, de kasteelvrouwe die haar mannetje stond in de 80-jarige oorlog.

Museum De Oersprong, Waardenburg
Het museum is ’s middags geopend en er zijn 5 kinderen aanwezig die je van alles kunnen vertellen over wat er in het museum zo bijzonder is. Deelnemers aan de puzzelroute krijgen er een vraag voorgeschoteld. De nieuwe expositie in het museum heet “Geheimenissen der Aarde en geslepen schoonheid” en dat voorspelt natuurlijk veel moois!

stroomhuis_uitspanningStroomhuis Neerijnen
Het Stroomhuis Neerijnen staat heel Bevrijdingsdag bol van de activiteiten. Je kunt hier al vanaf 10:00 uur tot 17:00 uur terecht. Op een vrijheidsmuur kunnen 100 deelnemers hun vrijheidswens, -droom of hartenkreet op wolken schrijven. Er is een optreden van winnaars van de Talentenjacht. Er worden gedichten voorgedragen van de poëziewedstrijd ‘Van Oever tot Oever’ en om 16:00 uur door de dichters van de PoëzieTourDeWaal. In de expositieruimte is werk te zien dat kinderen hebben gemaakt tijdens de workshops van WaardArtLente en tevens rivierschilderijen.

feestweide opijnenOpijnen
In Opijnen is het dubbel feest, want daar wordt op de Feestweide (zie foto) ook de vertrouwde jaarmarkt gehouden van 10:00 tot 17:00 uur. Tussen 13:30 en 17:30 uur zal er een optreden zijn van de nederrock coverband Plaatstaal.

Ook wordt stilgestaan bij het monument van Joris Baudoin voor het neergestorte vliegtuig in de Tweede Wereldoorlog.

kerk-heesseltKerk Heesselt
Het Kerkje van Heesselt is op 5 mei van 13.00-17.00 uur vrij toegankelijk voor iedereen. Men kan het kerkje bezichtigen en luisteren naar een prachtig Bevrijdingsconcert op het geheel gerestaureerde knipscheerorgel. Daan de Vries speelt het Bevrijdingsconcert om 14.00-14.30 uur en 15.30-16.00 uur. Kijk hier voor het complete programma van het Bevrijdingsconcert. Om 15:00 uur bezoeken de dichters van de PoëzieTourDeWaal het kerkje.

Theetuin River Lounge, Heesselt
Een prettig rustpunt op te route, waar je lekker even kunt bijkomen met een hapje en drankje. Onder een oude boom zit een verteller met een mooi verhaal. Hiervandaan vertrekt het pontje naar Rossum (van 12:30 uur tot 17:30 uur).

De Gouden Molen en In Petto, Rossum
Gedurende de middag zal Bistro In Petto i.s.m. De Gouden Molen activiteiten organiseren:
– 15:30: Krak oe Noot, een eigentijdse en gezellige kraakband uit Rossum en omgeving. Zij zullen deze middag meerdere malen verschijnen.
– 16:30: Spot On!, de Rossum coverband die van alle markten thuis is.
.Tevens zullen er een aantal stands aanwezig zijn, met onder meer speciaalbieren, Thaise hapjes en sushi en Van Hattem met kaas en delicatessen.

Pont De OtterExtra pontje
Tussen Heesselt en Rossum wordt speciaal voor de Tour de Waal een extra veerpont ingezet. Lees er hier alles over.

Contactpersonen:
Joyce Bloem (algehele coördinatie), Piet van Wesemael (coördinatie zuidkant Waal), Saskia Weddepohl (organisatie, Opijnen en Neerijnen), Inge van Wijgerden (workshops), Linda Maaskant (Welzijn Neerijnen), Dicky de Bijl (ondersteuning gemeente Neerijnen), Jan van den Berg (fiets routeplanner), Evelien Baudoin (Spel&), Mieke Aalderink (vertelcoach Tuil, Waardenburg, Neerijnen, Opijnen, Heesselt), Eric Geursen (vertelcoach), Edwin Cretier Rebecca Vink-Sarro van Bezoekerscentrum Heerewaarden (Rossum en Hurwenen), Corrie Derksen, Janet van Kruijsbergen (River Lounge), Edwin Cretier, Bram Hoorn (Rossum), Annemart Vahl (Kerk van Heesselt).