De Waalcrosser: Ophemert-Varik-Heerewaarden-Rossum-Heesselt

Afstand: 17 km.
Opstapplaatsen: Kasteel Ophemert, De Bol/Veerhuis Varik, River Lounge Heesselt, Gouden Molen/In Petto Rossum, Bezoekerscentrum Heerewaarden.
Op deze plekken is de puzzelroute gratis af te halen op 5 mei.

Kasteel Ophemert

kasteelophemert-wapenKasteel Ophemert is de officiële startplaats van de Tour de Waal. Vanwege het officiële gedeelte start hier de fietstocht een half uur later dan elders langs de Waal. We staan hier op historische grond, het kasteel Ophemert dateert in zijn oudste vorm van 1265. Vanaf 2009 heeft de adellijke familie van Dedem het kasteel in erfpacht. Kasteelvrouwe Alexandra van Dedem heet u van harte welkom.

Op Kasteel Ophemert is een mooi programma voor iedereen in het dorp en omgeving. Aanrader is het optreden van het Colourful city Koor, een lust voor oor en oog. De hele dag is er muziek en vermaak: Het Sweet Blossom Orchestra verzorgt hier van 13-17u de muziek en het is het laatste optreden van de band! Er is een workshop met beeldend kunstenaar Darja Vos, vredevogeltjes maken kleuren, die worden opgehangen om zo te laten zien dat er op één dag veel moois kan gebeuren. Met Hans Vernooij maken de kinderen houten Vredestorens, die steeds opnieuw opgebouwd en afgebroken kunnen worden.
Bijzonder: een cabaretliedje dat mevrouw Ro Groenhof-Kalker maakte in kamp Vught is op muziek gezet door het Sweet Blossom Orchestra en wordt vandaag uitgevoerd. Mevrouw Groenhof-Kalker (nu 94 jaar) – die kamp Vught en daarna Auschwitz overleefde – is daarbij aanwezig!

Het programma van Ophemert:

12.00 uur   Welkomstwoord Koor en gasten: Alexandra van Dedem
12.05 uur   Optreden: Coloured City Koor o.l.v Johnny Rahaket, met Mile Lukic en twee Syrische zangeressen.
12.30 uur   Gedicht Vrijheid van Marion Bloem gelezen door Ada en Huub
12.40 uur   Voorzitter Stichting Beeld van Oranje Linten, Ton Jansen spreekt
12.45 uur   Burgemeester Neerijnen Harry de Vries: Tour de Waal openingswoord
13.00 uur   Onder de Oranje Rabobank boog fietst de burgemeester als eerste gevolgd door de eerste wielerploeg,van Ophemert in de richting van Zennewijnen; Tour de Waal gaat LOS op 13 landmarks tegelijk!
13:00 uur  Optreden Sweet Blossom Orchestra tot 17:00 uur
14:00 uur  PoëzieTourDeWaal

Verder bij Kasteel Ophemert een kleedjesmarkt voor alle kinderen en kraampjes op het kasteelterrein: stands van Geerjan’s Haarmode, Bommelbeef.nl (kraam met broodjes, hamburgers van eigen gefokt rundvee), de Pipperd, Helga van Maren schoonheidsspecialiste en meer.
Coördinatie Ophemert: Alexandra van Dedem, Adrie van Dijk-Kusters, Hans Vernooij.

ophemert-kasteel

veerhuisvarikVeerhuis Varik

Verschillende activiteiten op 4 en 5 mei in en rond het Veerhuis. Op Dodenherdenking is er vanaf Veerhuis Varik een speciale struintocht van Rivier Actief en Stichting BOL, ter nagedachtenis aan de Waalcrossers. Om de start mogelijk te maken opent eerst Wethouder Jaap Andriesse de nieuwe aankleding van de parkeerplaats de Bol. Dan wordt ook een begin gemaakt om vredesboodschappen in de oude boom te hangen. Het is de bedoeling dat deze meiboom op 5 mei helemaal vol komt te hangen! De verhalen van Paul Bregt zullen onderdeel uitmaken van de dag. Dhr. Bregt (nu 89 jaar) was smid in Varik en heeft veel te vertellen over de Tweede Wereldoorlog.

VredeswilgOp vijf mei 2016 gaat kunstenaar Jos Bregman bij het Veerhuis te Varik een duizenden kilometers grote V van Vrijheid creëren. Het is een V die ontstaat als je een lijn trekt van Reykjavik (IJsland) naar Varik, en van daaruit weer naar het kleine Russisch dorpje Sopokha. Bregman gebruikt daarvoor een oude knotwilg uit de tuin van het Veerhuis. Lees er hier meer over >
Coördinatie Veerhuis: Henry Mentink.

De Graal van de Waal bij Varik-Heerewaarden

Op zoek naar de Graal van de Waal, het klinkt mysterieus en dat is het ook. We houden dit gedeelte nog even geheim! Nou vooruit, een tipje van de sluier: er komen parachutisten bij te pas! En oranje doeken, de brandweer boot van Tiel en… Het wordt één van de hoogtepunten van de dag!

Dikke Toren VarikDikke Toren, Varik

De Dikke Toren van Varik is open op 5 mei en er is van alles te doen. Wie op 5 mei in de toren komt kan meezoeken naar de verdwenen klok en meteen meedoen met de leuke fotowedstrijd. Tot en met 5 juni kan je namelijk foto’s uploaden op www.dikketorenvarik.nl en meedingen naar de prijzen. De uitleg staat in dit bericht.
Coördinatie: Angela vd Koppel

Kerk HeesseltKerk Heesselt

Het Kerkje van Heesselt is op 5 mei van 13.00-17.00 uur vrij toegankelijk voor iedereen.
Men kan het kerkje bezichtigen en luisteren naar een prachtig Bevrijdingsconcert op het geheel gerestaureerde knipscheerorgel. Daan de Vries speelt het Bevrijdingsconcert om 14.00-14.30 uur en 15.30-16.00 uur. Kijk hier voor het complete programma van dit Bevrijdingsconcert. De dichters van de PoëzieTourDeWaal doen het kerkje aan om 15:00 uur.
Coördinatie Kerk Heesselt: Annemart Vahl.

River Lounge HeesseltTheetuin River Lounge, Heesselt

Een prettig rustpunt op te route, waar je lekker even kunt bijkomen met een hapje en drankje. Onder een oude boom zit een verteller met een mooi verhaal. Hiervandaan vertrekt het pontje naar Rossum (van 12:30 uur tot 17:30 uur). Andere bijzonderheden volgen.
Coördinatie River Lounge: Janet van Kruijsbergen.

De Gouden Molen/Bistro in Petto, Rossum

Gedurende de middag zal Bistro In Petto i.s.m. De Gouden Molen weer een groot feest organiseren:
– 15:30: Krak oe Noot, een eigentijdse en gezellige kraakband uit Rossum en omgeving. Zij zullen deze middag meerdere malen verschijnen.
– 16:30: Spot On!, de Rossum coverband die van alle markten thuis is.
.Tevens zullen er een aantal stands aanwezig zijn, met onder meer speciaalbieren, Thaise hapjes en sushi en Van Hattem met kaas en delicatessen.
Coördinatie Rossum: Edwin Cretier, Bram Hoorn.

Fort Sint-Andries, Heerewaarden

Coördinatie Heerewaarden: Rebecca Vink-Sarro.

Bezoekerscentrum, Heerewaarden

Coördinatie Heerewaarden: Rebecca Vink-Sarro.

Contactpersonen
Joyce Bloem (algehele coördinatie), Jan van den Berg (fietsrouteplanner), Piet van Wesemael (coördinatie zuidkant Waal), Saskia Weddepohl (organisatie), Inge van Wijgerden (workshops), Linda Maaskant (Welzijn Neerijnen), Dicky de Bijl (ondersteuning gemeente Neerijnen), Evelien Baudoin (Spel&), Mieke Aalderink (vertelcoach), Adrie Gloudemans (vertelcoach), Erik Geursen (vertelcoach), Corrie Derksen, Emmie Nuijen (ondersteuning), Angela van de Koppel (Dikke Toren Varik), Annemart Vahl (Kerk Heesselt).